onsdag 25 juni 2008

Dags för något extragott

Foto: Labe Allwin
Fluffplättar med blåbär och kardemummagrädde
50 smör
0,5 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
3 st ägg (gulor + vitor)
1,5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
0,5 msk smör til stekning

Kardemummagrädde:
3 dl vispgrädde
1 tsk vanilkjsocker
1 tsk mald kardemumma

Blåbär:
100 g blåbär
3 msk florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250° och förbered 2 plåtar med bakplåtspapper.
2. Smält smör, rör ner mjöl, vispa ner vatten och koka och vispa till en slät smet. Ta kastrullen av värmen, låt den svalna lite och rör i äggulorna, en i taget.
3. Vispa grädden för sig och vänd ner den i smeten. Vispa även äggvitorna hårt (torr, ren visp och skål) och vänd ner tillsammans med vanljsockret.
4. Grädda ca 14 plättar över medelvärme på bara ena sidan. Lägg ihop dem två och två med den ogräddade sidan mot varandra på plåtarna. Hit kan du förbereda före middagen.
5. Grädda dem färdigt inför serveringen 8-10 min.
6. Vispa grädden, smaksätt den med vaniljsocker och kardemumma och blanda blåbären med florsockret. Servera plättarna varma med kardemummagrädden och blåbären.
Receptet är hämtat från Allt om mat.

Inga kommentarer: